Jdi na obsah Jdi na menu
 


Živé kameny

ŽIVÉ KAMENY

jsou velmi diskutované,ale při zakládání nové nádrže je použití kvalitních živých kamenů nenahraditelné podstatně urychlí nastarování biologických procesů v nádrži.Stále více lidí i u nás poznalo výhodu použití živých kamenů při výstavbě útesu v nádrži bohužel jejich cena je taková,že se u větší nádrže lehce stanou nejdražší položkou rozpočtu nového akvária(cena se pohybuje 400-500,- Kč/kg) i přesto je vhodné použít co nejvíce živých kamenů kolik nám rozpočet na novou nádrž umožní.

Obrazek

Obrazek

pro zachování kvality živých kamenů je třeba k nim při přepravě  přistupovat
jako k živočichům
pro vyplnění prostoru přepravního boxu
do určené váhy musí být vybrány lehčí pórovité kameny

Co vlastně jsou živé kameny?


ObrazekPřestože je několik různých typů živých kamenů vždy se jedná o vápencové kameny, kusy korálových útesů,které jsou vyzvednuty přímo z moře kde se na určitých místech hromadí například po silných bouřích. Nebo se jedná ve většině případů o úmyslně vložené bloky mrtvých útesů do moře,které jsou po několika měsících vyzvednuty a importovány obchodníkům po celém světě.
Na povrchu těchto kamenů žijí různorodé druhy organismů u kvalitních živých kamenů překvapí různorodnost makrořas, hub, mnohoštětinatých červů(rournatců,bloudivců),
korýšů,plžů,drobných druhů mlžů, hadic, svijonožců dokonce i sasanek a malých jedinců měkkých i tvrdých korálů.
Prostě použitím kvalitních živých kamenů naočkujeme svúj domácí útes množstvím organismů.Velice záleží na kvalitě kamenů a určitě se nevyplatí nákup pouze oživených
z nádrží za cenu importovaných to záleží na solidnosti obchodníka jaké kameny nám
nabídne.Důležitým faktorem kvality živých kamenů je také jejich karanténa po importu ta by měla trvat jeden až dva měsíce je důležitá hlavně pro vyčištění kamenů  od  uhynulých živočichů dále jejich uskladnění hraje také velikou roli pokud se kameny nechají vyhnít několik týdnů v kádích bez světla a filtrace přijdou o většinu živých bezobratlých živočichů a řas.
Přesvědčit se o tom jestli můžete použít živé kameny okamžitě do Vašeho akvária je velmi jednoduché stačí si přičichnout kameny,které neprošly dostatečnou karanténou nepříiemně zapáchají po sirovodíku,tady bych chtěl upozornit ještě na jednu věc čerstvě importované kameny začnou páchnout asi tak po třech až pěti dnech. To je způsobené postupným rozkladem uhynulých živočichů i nejkvalitnější  živé kameny  musí  projít karanténou, protože vždy nějací živočichové uhynou.
Zvláštní důraz klademe na karanténu živých kamenů pokud je použijeme do již fungující nádrže kde mohou hnijící kameny napáchat nejvíce škody a otrávit celé akvárium.
U nové nádrže i několik menších živých kamenů pomůže nastartování biologických procesů v nádrži a nezatíží znatelně náš rozpočet vhodné je použít i část vody z funkčního útesového akvária přeci jenom čerstvě namíchaná voda a vyčištěné suché  kameny jsou zcela sterilní.Vodu nám jistě poskytne nějaký mořský akvarista v okolí nebo náš obchodník ze svého útesového akvária při příležitosti výměny vody ve své nádrži.
Přeji štastnou ruku při výběru živých kamenů do Vaší nádrže.

Pepin