Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rybkův rádce mořského akvaristy - jednoduchá chemie

Proč vápník?

Vápník je v mořské vodě důležitý prvek. V přírodě i v akváriu je využíván např. korálnatci pro stavbu jejich nosných

Zvyšování obsahu rozpuštěného vápníku v mořské vodě pomocí chloridu vápenatého

 

Proč vápník?

Vápník je v mořské vodě důležitý prvek. V přírodě i v akváriu je využíván např. korálnatci pro stavbu jejich nosných koster, nebo vstupuje do reakce s hydrohenfosforečnany za vzniku nerozpustného fosforečnanu vápenatého (sediment žlutohnědé barvy v akváriu nebo filtru). Vápník je v přírodě neustále doplňován alkalickými hlubokomořskými sodnými vývěry, z nichž se uvolňuje oxid uhličitý, který pak rozpouští vápencové podklady. V akváriu nic takového neprobíhá, proto musíme vápník nějakým způsobem doplňovat.

Řešení je mnoho. Někdo hazarduje s pokusy přidávat vápennou vodu (je v ní velice málo vápníku a navíc je silně alkalická), někdo si pořídí Kalcium reaktor s důmyslnou řídící jednotkou, která reguluje vlastní chod. Najdou se však i takoví koumáci, kteří si tento reaktor sami postaví a myslí si, že k jeho provozování stačí počitadlo bublin a jednoduchý pH-metr. Stačí, ale jen do první havárie a chovatel může začít znovu odzačátku.

 

Pro potřeby běžného chovatele, který má ve své nádrži pouze několik tvrdých korálů a pár malých rybek, používajícího pro přípravu mořské vody a pro doplňování odparu vodu upravenou pomocí reverzní osmózy, existuje jednoduché a bezpečné řešení. Doplňování vápníku pomocí chloridu vápenatého.

 

Chlorid vápenatý krystalický – hexahydrát CaCl2 . 6H2O

Je to bílá krystalická látka, silně hydroskopická. V koncentrovaném stavu dráždí kůži. Skladujeme v dobře uzavřeném obalu na suchém, tmavém místě za normální teploty, a mimo dosah dětí!

Molekulová hmotnost chloridu vápenatého krystalického – hexahydrátu ….. Mr = 220

Atomová hmotnost vápníku …………………………………………………. Ar = 40

Pouze tyto údaje potřebujeme pro své výpočty.

Rozpuštěním 220 g krystalického chloridu vápenatého v 1 litru vody získáme vodný roztok obsahující 40 gramů vápníku.

 

Příklad:

Měsíční úbytek vápníku v systému o objemu 500 litrů, měřený kolorimetrickým testem, činí 20 mg/l. Tento stav je běžný pro akvária s rychle rostoucími SPS korálnatci. Celkem je to tedy 10 g vápníku za měsíc. Zásobní roztok na jeden měsíc si připravíme rozpuštěním 55 gramů chloridu vápenatého (viz molekulová a atomová hmotnost) v 1 litru vody, denně při doplňování odparu přidáme 0,03 l tohoto roztoku. Po měsíci opět změříme obsah vápníku a účinek vyhodnotíme.

 

Pracujeme s kolorimetrickými testy – důležité upozornění.

Měření kolorimetrickými testy je vždy zatíženo chybou. Komerčně vyráběné testy nejsou faktorizovány, navíc stárnutí roztoků má na chybu měření velký vliv. Proto vždy porovnáváme pouze rozdíly vlastních měření a jakékoliv údaje uváděné v literatuře bereme pouze jako informativní. Opakovaný výsledek měření 400 mg Ca/1 l vody v prosperující nádrži nikdy neporovnáváme s údajem někde doporučeným 420 – 440 mg Ca/1 l vody. Sami tuto hodnotu můžeme v nádrži mít, ale máme nefaktorizovaný test, nedodržujeme správný laboratorní postup při stanovení atd. Nikdy se nenecháme nikým zviklat, mohli bychom si vlastním přičiněním způsobit potíže a zavinit i smrt svých chovanců.

Ivoš"Rybka"Barteček   info:http://www.sweb.cz/akvarybka